My Experiences At The Belgian YALFest 2018

YALFest, the Dutch Young Adult literary festival, is being organized for the third time in the Netherlands this year, but us Belgians got our own evening for the first time ever. While the Dutch version is a LOT bigger and has workshops, a small market and a cocktail party, our Belgian edition was like a younger sibling. But that doesn’t mean I wasn’t excited to attend though.

Interview during YALFest VL
Look at those amazing authors!!!

Let’s start with a quick overview of the event. It was scheduled to be a 3-hour evening with an interview and a book-signing session with Sara Holland, Taran Matharu, Sarah Crossan, Laura Steven, Tomi Adeyemi and Kass Morgan. If I’m not mistaken, only 40 people could attend.

I haven’t had the best of experiences at YALFest in the past (I’m not going to go into any details as they have upped their game now), yet I wasn’t worried as I was expecting quite the intimate evening with so little tickets available. And it was.

Signing session YALFest VL
A signing session that went a little crazy, but I loved it!

The interview was a little… weird… The interviewer probably never willingly read a YA book in his life and his questions were… interesting. Always fun to hear five YA authors being asked to defend why they are writing YA stories. Luckily, every single author was awesome and took it amazingly. The signing session was a little chaotic, but to be honest, that was a big part of the charm. All the authors took the time for a short talk and a photo session.

Goodie bag galore at YALFest VL
Goodiebag galore

The evening ended with an amazing goodiebag (hello THREE brand-new books) and a lot of amazing memories. I’m already looking forward to going next year! If you’re wondering whether to attend too, you should definitely come even if these kind of events make you nervous. It’s the most comfy, low-key relaxing evening and you’d seriously miss out of you don’t come. See you there?!

Talk to me

What do you think of this small YA con? Will I see you at YALFest VL 2019? Let me know in the comments!

 

12 Comments Add yours

 1. zwartraafje says:

  Drie? Ik heb vier nieuwe aanwinsten naast me liggen. Al had ik nu niet meteen verwacht om The Notebook in mijn goodiebag terug te vinden. Het is één van de boeken waarvan ik tot nu toe enkel de verfilming zag dus misschien komt daar dan toch nog eens verandering in. Ik hoop echt dat dit maar de start was en dat het ook hier een jaarlijks evenement wordt. Toen ik deze middag foto’s zag verschijnen van de Nederlandse editie was ik eigenlijk heel gelukkig met onze informele, knusse versie. De drukte hoeft voor mij echt niet, dit was eigenlijk al wat intens voor me. Maar die kraampjes met leuke boekige spulletjes zou ik dan weer wel graag zien verschijnen.

  Liked by 1 person

  1. Sasha The Bookdragon says:

   Volledig mee eens! En hmm, misschien heb ik verkeerd geteld 😊

   Liked by 1 person

 2. ReadAndSaid says:

  Ik vond het geweldig. Stiekem hoop ik dat ze het wat kleinschalig houden, want ik zag foto’s en filmpjes van YalfestNL en de charme was er toch een beetje af zo. Wat me wel opviel is dat de tote bag er van ons veel vetter uitzag 😉

  Liked by 1 person

  1. Sasha The Bookdragon says:

   Dan hebben we goed gekozen!

   Like

   1. ReadAndSaid says:

    Daar ben ik ook van overtuigd!

    Like

 3. Het was zo leuk! En inderdaad veel gezelliger dan Yalfest NL – het zag er me daar echt veel te druk en hectisch uit, eerlijk gezegd. Wel jammer dat ze voor het interview niet iemand genomen hadden die bekend is met YA en de boeken misschien ook gelezen had.. Konden misschien wel leukere vragen uitgekomen zijn want deze voelden voor mij vrij.. standaard? :’)
  Dit was mijn eerste autheursevent, dus ik kijk al uit naar de volgende, ha! In juli naar YALC dus dat wordt ook wat.. 😛

  Like

  1. Sasha The Bookdragon says:

   YALC is super! Je gaat het echt geweldig vinden ;D

   Liked by 1 person

   1. Ik ga sowieso verloren lopen en met véél te veel boeken richting huis gaan. :’)

    Like

   2. Sasha The Bookdragon says:

    Oh jah, daar moet je wel op rekenen… 😀 Maar het is op zich niet zo groot, dus verloren lopen zal je niet doen. Behalve op LFCC zelf dan 😉

    Liked by 1 person

   3. Dus wel verloren lopen, haha. Vooral als ik mijn vriend moet zoeken want die gaat echt niet op YALC rondlopen.. :’)

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s